Afdrukken

2017 Brabant route

Door Rinus vB op . Gepost in 2017

Attachments:
FileCreatorFile sizeDownloads
Download this file (20170910_Brabantroute.pdf)20170910_Braboroute pdfMarcel Doornbos206 kB324

Beste motorvrienden,

Zondag 10 september verzamelen we vanaf 9:30 uur bij 't Boshuys, Sonseweg 39 te Best (een paar minuten van de A2 en A50). We gaan vandaag een mooie route rijden. Het eerste gedeelte meet 82 kilometer, het tweede gedeelte meet 75 kilometer, totaal 157 kilometer!

Na een bakje brabantse koffie met wellicht een lekker stuk gebak, gaat de eerste groep vertrekken vanaf 10:30 uur. We rijden richting Best en via de rondweg gaan we richting buurtschap Aarle. Hier zien we veel populieren, het beste hout voor het maken van klompen. Best telde ooit 23 klompenmakerijen. Nu zijn er nog enkele gemechaniseerde klompenmakerijen.
20170910 brabo01

Ook treffen we hier prachtige langgevelboerderijen aan, mooie doorkijkjes en leuke landweggetjes.

Via Landgoed Velder, Landgoed Heerenbeek (waar ook voornamelijk populieren staan) rijden we door naar natuurgebied de Kampina. Na wat mooie landweggetjes steken we de A58 en het Wilhelminakanaal bij Haghorst over en komen we door het prachtige Landgoed de Baest. Dit 500 ha grote landgoed staat voor rust en stilte. Er is ook een natuurbegraafplaats.
20170910 brabo03

Via Middelbeers, Westelbeers, Baarschot en Esbeek rijden we landgoed de Utrecht in (vernoemd naar de verzekeringsmaatschappij de Utrecht die dit gebied heeft ontgonnen in 1898). Via Hooge-Mierde komen we in Reusel bij ons lunchadres, de Hollandershoeve (links gelegen), slechts een paar 100 meter van de belgische grens.
20170910 brabo05
Na de lunch rijden we verder over de Pikoreistraat, langs het crossterrein van motorclub de Wielewaal. Wanneer we na het boerengebied in het bosgebied van Reusel belanden, rijden we de over een gedeelte van de 'Groote en de kleine cirkel'. Deze cirkels zijn in de jaren '30 ontstaan op initiatief van een ambtenaar. Naar verluidt zou de Grote Cirkel qua afmetingen overeenkomen met het Place de l'Ėtoile in Parijs en de afstand van hier tot de Kleine Cirkel met die tussen genoemd plein en Place de la Concorde.

We rijden verder langs Bladel, Hapert, Eersel, Weebosch en Bergeijk. Hierna rijden we door de gehuchten Borkel en Schaft waarna we de grens oversteken en in Achel belanden. Hier zien we aan de rechterkant de Achelse Kluis liggen. Deze abdij ligt zowel op nederlands als op belgisch gebied. Er woont hier nog een monnikengemeenschap. Verder is er een brouwerij, een herberg en een voedingswinkel.

We rijden nog een stukje door België, waarna we door het nederlandse dorpje Gastel rijden.

Via Soerendonk, Maarheeze en Sterksel rijden we naar ons eindpunt: Golden Tulip Jagershorst in Leende (gelegen tegen de snelweg A2).
20170910 brabo07

Graag tot ziens op 10 september!
Groeten, Rinus van Breukelen