Afdrukken

Taxandria-route

Door Marcel van de Langenberg op . Gepost in 2013

Waar in ít bronsgroen eikenhout, ít nachtegaaltje zingt.
Over 't malse korenveld, ít lied des leeuweriks klinkt.

De eerste twee regels van het Limburgse volkslied kunnen ook van toepassing zijn op de Belgische Kempen. Want ook hier is er eikenhout in overvloed en liggen de korenvelden er tussen verstopt. Ongetwijfeld zal er ook een leeuwerik zingen alleen die horen we niet als met onze allroads op zondag 25 augustus daar langs rijden.

20130825 1

De rit begint nog net op Nederlands grondgebied bij Esso tankstation ìvan Horneî, Randweg-Oost 1 in Budel. Dit is slechts een paar kilometer van de afrit Budel aan de A2. Hier kan men eventueel nog tanken, koffie en verse broodjes kopen.

 

 

 

Daarna neemt Marcel van de Langenberg jullie mee voor een tocht door Taxandria zoals de Kempen in de Romeinse tijd ook wel genoemd werden.

20130825 2HÈt kenmerk van de Kempen is hun zanderige bodem, waardoor deze tot omstreeks 1960 grotendeels bedekt waren met heide, eikenbos, vennen en veengebieden.Nu komen er nog een aantal bossen, vennen, heides en weilanden voor, maar deze zijn stilaan een eerder kleinschalig landschap door zware bemesting en lintbebouwing geworden. 20130825 3De relictgebieden bevinden zich vaak op de grens tussen gemeentes of te midden van inmiddels grootschalig verkavelde landbouwgronden.

 

 

 

 

 

 

 

Meestal omvatten ze†moerassen, donken†en/of†heidegebieden vaak inmiddels bebost met dennenbomen(bron Wikipedia).
Langs en door verstilde plaatsjes zoals Balen (!) en Olmen (even kijken of de uil er nog zit), steken we bij Beringen het machtige Albertkanaal over.

20130825 4

 

 


Waarna we nog een lusje draaien en net na Lummen naar de lunchstop te gaan vlak bij dit kanaal. Schrik niet, we gaan eten bij Truckstop 26bis, waar ze heerlijke salades, croques en pastaís serveren.

 

 

 

 

Na deze opkikker wordt het Albertkanaal wederom overgestoken om koers te zetten naar het zuiden. Het landschap verandert en we rijden over smalle en soms wat illegale wegen. We laten Hasselt links liggen en koersen richting Maasmechelen. Het eindpunt hebben we vorig jaar ook bezocht tijdens de Steenkolen rit van Joost Roes.


Het is Taverne ìMolenveldî in Dilsen-Stokkem. Op deze fraaie plek aan de Maas nemen we er nog eentje op de mooi dag en keren daarna huiswaarts. 20130825 5
Dat kan, door via het pontje 500m verderop over te steken en via Urmond de A2 op te rijden. Of door naar het noorden te rijden en via Maasmechelen de Maas over te steken en in te tappen op de A2.

 

 

 

 

Dus niet vergeten : paspoort en groene kaart meenemen want de Belgische Kempen wachten op ons.

 

20130825 6

       20130825 720130825 8