Afdrukken

TechnoFlex Weert

Door Antoine Schuurmans op . Gepost in 2009

2009_technoflex_01Zaterdag 7 maart jongstleden zijn een 12-tal Varadero Vrienden en 1 Varadero Vriendin te gast geweest in Weert bij de bijzonder vriendelijke mensen van Technoflex. We werden ontvangen naar goed Limburgs gebruik met heerlijke Limburgse Vlaaien en lekkere koffie. Een prima start van een naar later bleek bijzonder leerzame dag!

Onze voorzitter Antoine had zijn splinternieuwe Varadero als "test" object aangeboden. Zo kregen we een levensechte demonstratie van het vervangen van de voorvering van een standaard, door de fabriek afgeleverde vering.

p1020875Er waren na de winterstop natuurlijk weer vele herinneringen op te halen, belevenissen en nieuwtjes uit te wisselen. Sommige waren niet op de gezellige nieuwjaarsborrel geweest en hadden elkaar al weer een aantal maanden gemist. Toen de monteur de eerste sleutels aan de motor begon te zetten en uitvoerig begon uit te leggen wat en waarom hij bepaalde dingen deed en wat de boogde resultaten moesten worden, werd het al snel muis stil. Op zich al een hele prestatie gezien de aanwezige gasten!

De voorpoten werden snel en kundig uitgebouwd, waarna ze één voor één van de oude olie en veren werden ontdaan. Zo werd duidelijk dat onze voorpoten van buiten gelijk zijn maar het binnenwerk verschillend is. De "oude" veren werden naast de nieuwe progressieve nieuwe veren gelegd en daaruit bleek al dat er dus echt een wezenlijk verschil zit in een speciaal ontwikkelde veer en een standaard fabrieksveer. Het monteren van nieuwe veren is een klusje, zoals zij dat noemen, wat best wel thuis door een handige doe-het-zelver te doen is, maar de kundigheid, de precisie en vakkennis van de monteur doen mij toch anders vermoeden….

technoflex-kleinAls je iemand zo makkelijk, snel, handig en zonder te knoeien ziet werken, lijkt het eenvoudig maar het afstellen en monteren is een precisieklus. De luchtkamers boven in de veer werden exact uitgemeten. Met een speciaal pompje werd overtollige olie verwijderd. Als de poten weer in elkaar gezet zijn, en ze even snel en handig als het uitbouwen weer in de fiets gezet zijn, is het grote moment daar. Onze eigen voorzitter kan na een klein start "probleempje" (iemand was per ongeluk aan de dodemansknop gekomen) de eerste testmeters gaan rijden.

12 nieuwsgierige blikken in zijn rug voelende, reed hij naar de weg om even een testronde te rijden. Tien minuten later konden we van Antoine vernemen dat hij toch wel wat strakker aan voelde…. een wat voorzichtige uitspraak. Nu hij naar eigen zeggen een paar weken later de Varadero pas echt heeft kunnen uit testen, is hij er van overtuigd dat een vervangingsveer toch echt de moeite en het geld waard is. De fiets is een stuk scherper te sturen. Ook de kosten vallen bijzonder mee. Je krijgt er een beter sturende fiets voor terug wat natuurlijk ook de veiligheid ten goede komt. Al met al de overweging hier eens naar te kijken, het is nogmaals zeker de moeite waard.

Zonder hier nu reclame te maken voor één leverancier toch even de URL van Technoflex: http://www.technoflex.nl. Er zijn natuurlijk meerdere leveranciers maar één tip na deze bijzonder leerzame dag: laat het door een specialist uit voeren! Je goede en eerlijke motordealer zal het hier ongetwijfeld mee eens zijn.

een fijne en vooral veilige rit, Peter.